Info route 66

Op deze pagina wat informatie over "The Mother of all Roads" Route 66 die we binnenkort gaan rijden. Wij rijden door 8 staten en komen dan door drie verschillende tijdzones. Ik denk dat we zo rond de 4000 km moeten rijden.
U.S. Route 66 
                                        
U.S. Route 66 of beter bekend als kortweg Route 66 (US66) was een historische autoweg (U.S. Highway) in de Verenigde Staten, die begon in Chicago, en eindigde aan het strand van de Stille Oceaan in Santa Monica bij Los Angeles. De totale lengte was 3940 km. US66 loopt door Illinois, Missouri, Kansas, Oklahoma, Texas, New Mexico, Arizona en Californië.
In 1985 werd US66 officieel opgeheven, nadat het Interstate Highway System het lange afstandsverkeer had overgenomen. Veel toeristen volgen nog steeds het oude traject van Route 66.


Culturele achtergrond
 
Route 66 speelde een belangrijke rol in de Amerikaanse cultuur van de 20e eeuw. In de jaren dertig werd de weg gebruikt door mensen die naar Californië reisden, om de Dust Bowl, grote stofstormen op de vlakten van het midden van de Verenigde Staten, te ontvluchten. 
Na de Tweede Wereldoorlog gebruikten vele nieuwe autobezitters de weg om van de ene kant van het land naar de andere te rijden. De weg is een nostalgisch symbool voor de rol van de auto in de Amerikaanse samenleving in de periode van de jaren dertig tot zeventig van de vorige eeuw.

Interstate highway


Interstate Highway System
Een Interstate Highway is een autosnelweg in de Verenigde Staten die deel uitmaakt van het Interstate Highway System. Dit netwerk van langeafstandsautosnelwegen heet officieel het Dwight D. Eisenhower National System of Interstate and Defense Highways. Over het algemeen zijn Interstate Highways wegen zonder gelijkvloerse kruisingen, die hogere snelheden toelaten, meestal tussen de 65 en 75 mph (105-120 km/u). Anders dan de naam doet vermoeden, doorkruisen lang niet alle Interstate Highways meerdere staten. Interstate Highways worden door de federale regering gefinancierd, maar worden door de individuele staten onderhouden (met federaal geld).

De aanzet van het Interstate Highway System werd gegeven in 1956 toen het Amerikaanse Congres de Federal-Aid Highway Act of 1956 aannam. De wet werd gesteund door de Amerikaanse automobielindustrie en door President Dwight D. Eisenhower. Eisenhower was geïnspireerd door zijn ervaring om als jonge soldaat in 1919 het land te doorkruisen. Daarnaast koesterde hij waardering voor het Duitse systeem:de Autobahn. Het Interstate Highway System is niet alleen ontworpen voor het civiele auto- en vrachtverkeer, maar ook voor militaire doeleinden, zoals het snel verplaatsen van militaire troepen. Ook was het bedoeld voor de evacuatie van de burgerbevolking van steden in het geval van een nucleaire aanval. De Interstate Highways zijn in verschillende gevallen gebruikt voor evacuatie in verband met orkanen en andere natuurrampen. Voor dit doel is een aantal Interstate Highways in het zuiden van de Verenigde Staten ontworpen met extra opritten en bewegwijzering om in het geval van massale evacuatie de capaciteit van alle rijbanen van de Interstate in dezelfde richting te kunnen gebruiken. Interstate 10 in Louisiana is daarvan een voorbeeld

Bij de massale evacuatie in verband met orkaan Rita werden alle rijbanen van Interstate 45 in dezelfde richting gebruikt

(Bron: Wikipedia)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten